8. Vier kilometer warming-up

8. Vier kilometer warming-up

Oké, na die Singelloop en de herstelloop van vandaag kan ik wel een duidelijke conclusie trekken: ik heb 4 kilometer warming-up nodig. Altijd al weet ik dat trainingen zoals deze, van slechts 5 kilometer, niet voor mij zijn weggelegd. Ik kom pas later op gang, dat is één van de redenen  waarom ik vooral zo geniet van duurlopen. Ooit grapte ik wel eens dat ik 5 kilometer nodig had om op te warmen en pas daarna echt kon genieten, maar vandaag besefte ik dat dat niet echt een grapje is..

Iedereen die met mij lessen volgt in de sportschool weet dat als ik eenmaal een bepaald gewicht heb gepakt, ik niet meer terugga. De eerste week chest presses met 20 kilo? Dan voortaan altijd met 20 kilo. Teruggaan is geen optie, tenzij het medische noodzaak is natuurlijk. Zo zou ik dat graag ook met hardlopen doen, maar ik weet dat dat nét een stukje complexer ligt..

Toch vond ik het natuurlijk erg zuur vandaag, twee dagen later, weer 5 kilometer te rennen met een pace van ruim boven de 7 minuten. Mijn benen voelden echter zwaar na de krachttraining van gisteren, dus meer zat er de eerste paar kilometer echt niet in. Vanaf kilometer 3 voelde ik dat ik wat tempo kon maken, dus probeerde ik langzaam te versnellen. Dat vlotte niet echt, tot mijn frustratie. Een mogelijke oorzaak? Op 3.33 km begon mijn maag te rommelen.. Oeps, iets te lang fanatiek gestudeerd na het ontbijt vanochtend, waardoor de opgenomen energie nu al op was. 5 kilometer is natuurlijk peanuts, dus door een beetje honger hoefde ik me niet af te laten schrikken.

IMG_20160612_131018

Daar eenmaal even over gelachen, liep ik het laatste stukje door en merkte rond 4 kilometer opeens iets op: ik ging sneller! Niet zomaar een beetje, maar echt aanzienlijk sneller! Blij schakelde ik via mijn oortjes over op een up-tempo nummer om extra te kunnen genieten van deze laatste kilometer en al dansend rende ik in een tempo van 6:18 van kilometer 4 naar kilometer 5.

Dus, de conclusie lijkt simpel: ik heb gewoon 4 kilometer warming-up nodig. Ondanks dat ik niet veel om tijd geef, is elke minuut sneller op de marathon natuurlijk wel minder zwaar, want 5 uur is láng. Dus, nu ik eenmaal weet dat ik na 4 kilometer wel kan versnellen, ga ik dat tijdens alle korte loopjes ook proberen. Duurlopen blijven duurlopen, daarin wil ik mezelf niet pushen; als ze sneller gaan dan gaan ze sneller, maar ik ga niet riskeren dat ik ze niet kan uitlopen doordat ik te hard van stapel ben gelopen.

Na maandenlang op een tempo van boven de 7 minuten per kilometer te hebben gerend (terwijl ik vóór mijn blessure de halve marathon in 6:12 min./km rende), voelt het als een waar geschenk eindelijk die 6 weer regelmatiger op mijn horloge te kunnen zien! Dat geeft zéker enorm veel hoop op het kunnen volgen van de pacers van 5 uur op de marathon, iets wat me heel veel rust geeft.

Running teaches me that I’m capable of so much more than I ever imagined.
<3

 

 

Volg:
Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.