40. Zo dichtbij..

40. Zo dichtbij..

Wow, in één woord “fantástisch”.. Precies op het moment dat ik de moed langzaam begon te verliezen, was daar deze perfecte duurloop van 27 kilometer, een droom die uitkomt!

‘s Ochtends keek ik mezelf in de spiegel aan en beloofde mezelf dat als het vandaag weer zo tegen zou vallen, ik van mezelf zou mogen stoppen. De afgelopen weken waren mentaal heel zwaar en mijn tempo bleef maar dalen.. Zo zou ik nooit die marathon in 5 uur kunnen lopen. Al is het mijn droom, het moet wel leuk blijven. Toch had ik op de één of andere manier wel het gevoel dat het vandaag beter zou gaan, ik had er zowaar weer zin in! Toen ik het rondje van 27 kilometer uitstippelde via Google Maps vond ik het helemaal niet zo lang lijken, alsof ik dat “wel even zou gaan doen”. Nou, zo geschiedde..

De eerste passen waren niet zo vloeiend. Zoals altijd natuurlijk, maar daarbij voelde ik nu ook wat irritatie in mijn rechterheup. Ja, die heup waarin een vorig jaar rond deze tijd zwaar geblesseerd was.. Eventjes vroeg ik me af of ik überhaupt door moest rennen, maar tegelijkertijd voelde ik dat het gevoel steeds vaker wegebde. Aangezien ik gewoonlijk sowieso zo’n 7 kilometer nodig heb om op te warmen, besloot ik m’n heupen ook sowieso die tijd te gunnen 😉 Inderdaad, na een paar kilometer voelde ik nauwelijks irritatie!

IMG_20160809_134036 (1).jpg

Alles voelde goed: nergens voelde ik pijn of stijfheid, ik hoefde gelukkig dit keer niet al binnen 3 kilometer naar het toilet en ik rende op een voor mij hoog tempo.. Normaal gesproken start ik zo tussen de 7:30 en 7:40 als gemiddeld tempo, vandaag lag dat al direct tussen de 7:20 en 7:30 min/km. Dat niet alleen: ik zag het getalletje op mijn horloge elke paar honderd meter dalen.. Ik maak geen grapje als ik zeg dat ik vol verbazing naar mijn horloge bleef kijken en me afvroeg op mijn GPS vandaag wel werkte. Hóe kon dit?! Toch gaf ook mijn app een veel hoger tempo aan dan ik had gedacht en voelde ik stiekem echt wel dat ik sneller rende, maar dat ging moeiteloos! Toen ik het getal op mijn horloge richting marathontempo zag kruipen zonder dat ik daar ook maar een tandje extra energie voor in hoefde te zetten, kon mijn geluk niet op. Wat er aan de hand was wist ik niet, maar het was héérlijk!

Ondertussen genoot ik van de prachtige route die ik had uitgestippeld: over brede wegen onder de bomen door, via smalle bospaadjes waar niet eens telefoonbereik is en over brede lanen met uitgebreide landschappen die volgens mijn telefoon aardig dicht bij België in de buurt lagen. Dit is echt één van de vele redenen waarom ik zo van hardlopen houd: één zijn met de natuur, genieten van al het groen om me heen.. Pure zuurstof inademen, op de maat van de muziek de lange rechte of juist kronkelige wegen bedwingen..

IMG_20160809_154204 (1).jpg

Voor ik het wist was ik al bijna bij mijn verzorgingspost genaamd “mama”, dus besloot ik mijn volgende voedingsexperiment uit te voeren. Bij moeders zou ik immers weer een banaantje meepikken, dus vaste voeding  voor op de terugweg had ik al. In de supermarkt had ik een aantal natuurlijke reepjes gekocht die veel koolhydraten, maar helaas ook vrij veel vetten bevatten. Voor deze eerste test pakte ik de reep met het minste percentage vet ten opzichte van koolhydraten. De reep zelf heb ik wel eens vaker gegeten dus dat die lekker is en vult, dat wist ik al. Hoe ik er al rennend op zou reageren echter nog niet.. Met hele kleine hapjes (ja, over zo’n reep kun je prima een half uur doen) nam ik de vruchten, noten & spirulina in me op. Een paar steken in m’n buik en ik kon weer vrolijk doorrennen. Experiment geslaagd!

Bij de “verzorgingspost” uitte ik mijn verbaasde enthousiasme over mijn tempo, dat inmiddels exact op marathontempo lag. Na ruim 15 kilometer stond me slechts een kleine 12 kilometer te wachten en ik was razend benieuwd in welke tempo ik die na deze stop zou afleggen. De eerste passen na mijn stop zijn altijd lóódzwaar. Weer op gang komen nadat je stil hebt gestaan terwijl je net bijna 2 uur hebt gerend is niet zo’n enorm succes. Gelukkig weet ik dat het overgaat en ren ik erdoorheen. Verrassend genoeg, wederom op aardig tempo. Het zakte wel iets, maar kroop een paar kilometer later weer net zo snel omhoog. En hoger.. en hoger.. De 20 kilometer-grens overschreed ik zonder er bij na te denken en al dansend finishte ik een halve marathon onder de 2½ uur.

IMG_20160808_143416 (1).jpg

Daar ging ik dan, op weg naar het laten sneuvelen van de mijlpaal van twee weken geleden: 25 kilometer. De adrenaline gierde door m’n lijf en snoepte weer twee seconden van m’n tempo af! Bij het 25-kilometer punt stond ik even stil om snel een foto te maken van dit heuglijke feit. Helaas was mijn telefoon het er niet helemaal mee eens: die weigerde scherp te stellen, waardoor mijn pace in no-time weer 2 seconden zakte. Dat ging me te ver, dus zette ik snel weer de pas erin. Eén seconde was er alweer snel af, die laatste wilde echter blijven plakken.. Met nog één kilometer te gaan zette ik er vaart achter, die energie had ik blijkbaar nog, om toch weer op die 7:05 uit te komen. Nét voordat ik de 27 kilometer zou bereiken, moest ik de Ringbaan oversteken: damn. Weer een korte stilstand, waarna ik een ware eindsprint van sneller dan 10 km/uur inzetten en met een big smile van oor tot oor finishte met een gemiddelde pace van 7:05 min/km. Bij het typen van die woorden springen de tranen me alweer in de ogen.. I freaking did it. Elke keer weer, hoe onmogelijk het ook lijkt, flik ik het weer. Net toen ik op het punt stond de hoop op te geven, kwam ergens een ongelofelijke kracht vandaan die mijn gedachten 180 graden keerde.. I can do this! Die marathon komt nu zó dichtbij..

Just when the caterpillar thought the world was over,
she became a butterfly.
<3

Volg:
Share:

1 Reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.