Review: Alweer een nieuwe vegan verzorgingslijn (mét kritische kanttekening)

Review: Alweer een nieuwe vegan verzorgingslijn (mét kritische kanttekening)

Valt het je op dat er iets gaande is sinds het begin van dit jaar? Aan de ene kant is het klimaat compleet van slag en aan de andere kant lijken we ons eindelijk te beseffen dat wij daar iets aan moeten doen. Niet alleen voor het klimaat op aarde, maar voor iedereen met wie we die aarde delen. Veganistische voedingsmiddelen winnen steeds meer terrein in supermarkten en zelfs verzorgingsproducten worden steeds duurzamer geproduceerd. Ondanks een paar kritische kanttekeningen ben ik daar ontzettend blij mee! Laat ik het aan je uitleggen aan de hand van een nieuwe verzorgingslijn die ik onlangs ontving én die deze week in de aanbieding is!

Nature Box

Spiksplinternieuw bij Kruidvat: Nature Box. Verzorgingsproducten met natuurlijke koudgeperste oliën, voor extra rijke verzorging van je huid en haar! De producten zijn vegan gecertificeerd en bevatten tot 98% ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Daarnaast zijn ze vrij van sulfaten, siliconen, parabenen en kunstmatige kleurstoffen. De grote flessen waar de oliën in zitten zijn gemaakt van 25% gerecycled plastic. Bovendien werkt Nature Box samen met internationale ontwikkelingsorganisaties en ondersteunen ze kleine boeren bij het duurzaam telen van grondstoffen. Ze werken ook samen met Solidaridad: een organisatie die wereldwijd kleine boeren ondersteunt bij de duurzame teelt van palmolie. Hierdoor kunnen boeren hun productiviteit verhogen en tegelijkertijd de negatieve impact op het milieu verminderen!

Natuurlijke #beautypositivity

Met natuurlijke ingrediënten die rijk zijn aan vitaminen en oxidanten, gecombineerd met duurzame productie daarvan, straalt Nature Box naar eigen zeggen ‘beauty positivity’ uit. De producten zijn namelijk niet alleen goed voor onze eigen schoonheid, maar ook positief voor de wereld. Kijk, daar hou ik van! Want waarom alleen aan jezelf denken als je tegelijkertijd óók aan de rest van de wereld kan denken? Aan dieren, medemensen én het milieu? Zeker in deze absurde zomer moet het ons toch wel duidelijk zijn geworden dat er iets moet veranderen. 

Luxe verzorging

Over hoe de producten voor de rest van de wereld zijn kan ik natuurlijk niet direct uit eigen ervaring spreken, maar wel over hoe de producten voor onszelf zijn. Dat is heel fijn! Eerlijk is eerlijk, dan producten die te koop zijn bij Kruidvat verwacht ik iets minder luxe dan van de wat duurdere en exclusievere producten uit andere winkels. Niet dat daar iets mis mee is, want voor mij is het vooral belangrijk dat het product doet wat het moet doen: schoonmaken en verzorgen. Maar deze producten overtreffen tot nu toe mijn verwachtingen! De koudgeperste oliën voel je echt: heel rijk en zacht op je huid of haar. Daarnaast ruiken de producten stuk voor stuk verrukkelijk: totaal geen chemische geur, maar de volle pure geuren van verse abrikoos, amandel, avocado, kokos en macadamia. Een feestje om te douchen zo! 

Fijn is ook dat de flessen heel groot zijn. Je betaalt er wel iets meer voor, maar doet er ook erg lang mee! Je hebt namelijk maar een heel klein beetje nodig voor een veel groter effect. Daarnaast scheelt het verpakkingsmateriaal en daarmee dus afval!

Kritische kanttekening

Oké, dan toch iets over hoe deze nieuwe lijn voor de rest van de wereld uitpakt. Daar komen die kritische kanttekeningen waar ik het eerder over had bij kijken. Het is immers fantastisch dat er geen dierlijke ingrediënten in deze verzorgingsproducten zitten, dat de ingrediënten tot 98% natuurlijk zijn en dat de flessen voor 25% uit gerecycled materiaal bestaan! Maar deze lijn is wel onderdeel van Henkel, voornamelijk bekend van Schwarzkopf. Henkel maakt dus ook veel producten die wel dierlijke ingrediënten bevatten en die bovendien wellicht op dieren worden getest. Daar sta ik uiteraard niet achter! Je zou daarom kunnen zeggen dat Nature Box niet veganistisch is.

Natuurlijk gebruik ik het liefst producten die volledig veganistisch zijn en die dus ook geproduceerd worden door een bedrijf dat mijn visie deelt: zo diervriendelijk, natuurlijk en duurzaam mogelijk. Een geheel dierproefvrij bedrijf, 100% natuurlijke ingrediënten en 100% duurzame verpakkingen zouden mij en vele anderen doen stuiteren van blijdschap! Ik keur het dan ook uiteraard absoluut niet goed dat Henkel voor diverse producten wél op dieren test.

Toch vind ik het lastig om daarom te stellen dat deze nieuwe lijn geen positieve ontwikkeling is. In mijn ogen is dat hetzelfde als tegen iemand die drie dagen in de week geen vlees meer eet zeggen dat dat slecht is, omdat hij nog altijd 4 dagen in de week wél vlees eet. Ja, het zou nog veel beter zijn om helemaal geen vlees meer te eten, maar elk stapje telt! Als je de drempel zo hoog legt dat je meteen de eindstreep moet behalen, zet niemand die ene eerste stap. En hoe meer mensen die eerste stap, zetten, hoe meer stappen we met z’n allen zetten!

We eten immers ook met z’n allen vegan ijs van Ben & Jerry’s, dat ook ijs maakt waarin wél dierlijke producten zijn verwerkt. We eten ook vegan pizza’s van Domino’s en New York pizza, terwijl zij nog altijd veel meer pizza’s verkopen waarop wél dierlijke ingrediënten zitten. Het is verre van de ideale wereld, maar wel al beter dan het was!

Zelf zou ik daarom wel liever voor een merk kiezen dat geproduceerd wordt door een bedrijf dat minimaal dierproefvrij is, maar ik realiseer me ook dat voor veel mensen de stap naar een laagdrempelig merk als Nature Box alweer een stapje in de goede richting is. Ja, ze liften mee op de vegan trend, maar als daarmee de hele wereld stapje voor stapje diervriendelijker wordt, dan is dat toch alleen maar positief? 

Dus, Henkel: graag 100% dierproefvrij en mij hebben jullie als vaste klant in de pocket! En met mij héél veel anderen. Want eerlijk is eerlijk: dit zijn hele fijne producten voor een prima prijs. Zet daar minstens net zo’n prima verhaal achter en je krijgt er in één klap duizenden nieuwe klanten bij!

Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nature Box en LVTPR. Dit verandert echter niets aan mijn standpunt: ik ga alleen samenwerkingen aan waar ik oprecht achter sta en geef altijd mijn eigen eerlijke mening.

Volg:
Share:

4 Reacties

 1. An Noniem
  15/08/2018 / 08:19

  Op de fles staat 0% sulfates maar een van de eerste ingrediënten is sodium laureth sulfate en hoewel milder dan sodium lauryl sulfate blijft het een sulfate.

  • Giulia Califano
   Auteur
   16/08/2018 / 12:09

   Dat is inderdaad erg jammer! 🙁

 2. Wilma
  18/08/2018 / 09:44

  Bedankt voor de review en de foto met de ingredienten! Mooie ontwikkeling van Henkel.
  Is de volgende stap alle hulpstoffen, die voor onze aarde niet echt goed zijn, eruit halen?
  ‘Natuurlijk’ zegt ook niets of er bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt, ook kleine boeren gebruiken deze …
  Door de cocamide (allergie) valt dit product voor mij af.
  Toch is dit product een stapje in de goede richting.
  Dank voor je review😊

  • Giulia Califano
   Auteur
   20/08/2018 / 09:21

   Dankjewel voor je reactie! Ik hoop inderdaad dat producenten zo stapje voor stapje natuurlijker en duurzamer gaan produceren!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.